Skip to content

Ondertoezichtstelling (OTS)

Een ondertoezichtstelling (OTS) is een juridische maatregel die wordt genomen door de kinderrechter wanneer een kind in de problemen dreigt te raken of als het al in een onveilige opvoedingssituatie verkeert. In Nederland wordt een OTS opgelegd wanneer de ontwikkeling van een kind wordt bedreigd en de ouders onvoldoende in staat lijken om de problemen op te lossen of hulp daarbij te aanvaarden.
Tijdens een OTS wordt een gezinsvoogd aangesteld om toezicht te houden op de opvoedingssituatie en om de ouders te ondersteunen bij het nemen van beslissingen die in het belang zijn van het kind. De gezinsvoogd werkt samen met het gezin om een plan van aanpak op te stellen dat gericht is op het herstel van de opvoedingssituatie en het waarborgen van het welzijn van het kind.

Het doel is dat een kind in een veilige en stabiele omgeving kan opgroeien. Het kan gepaard gaan met diverse vormen van hulpverlening en begeleiding om de situatie te verbeteren en om een positieve verandering te bewerkstelligen in het leven van het kind en het gezin.

Een ondertoezichtstelling (OTS) kan worden opgelegd door de kinderrechter, maar dit gebeurt niet zomaar. Het is een maatregel die wordt genomen wanneer de ontwikkeling van een kind in gevaar is en er onvoldoende hulp kan worden geboden door vrijwillige hulpverlening. 

Hoewel het de bedoeling is om samen te werken met de ouders, kan het in sommige gevallen nodig zijn om dwingende maatregelen te nemen om de veiligheid en het welzijn van het kind te waarborgen. De gezinsvoogd heeft best vergaande bevoegdheden om in te grijpen en maatregelen te nemen als dat nodig is, maar het doel is altijd om het gezin te ondersteunen bij het verbeteren van de opvoedingssituatie.

Het is belangrijk op te merken dat een OTS niet hetzelfde is als uithuisplaatsing. Het doel van een OTS is niet om het kind uit huis te plaatsen, maar eerder om hulp en ondersteuning te bieden aan het gezin. Het streven is altijd om de situatie binnen het gezin te verbeteren en ervoor te zorgen dat het kind in een veilige en stabiele omgeving kan opgroeien.

Bezwaar tegen ondertoezichtstelling?

Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een ondertoezichtstelling (OTS). Als een ouder het niet eens is met het voornemen van de Raad voor Kinderbescherming om een OTS op te leggen, kan deze ouder binnen die procedure verweer voeren. Dit kan worden gedaan door middel van het indienen van een verweerschrift bij de rechtbank door tussenkomst van een advocaat. Als er al een beslissing is genomen kun je daartegen ook in beroep. Mocht de beroepstermijn al zijn verstreken dan kun je ook nog om beëindiging vragen. 

Het verweerschrift moet duidelijk de redenen en argumenten bevatten waarom de ouder het niet eens is met de OTS. De rechtbank zal het beoordelen en een zitting plannen waarbij beide partijen de gelegenheid krijgen om hun standpunten toe te lichten. Tijdens deze zitting zal de rechter de argumenten van beide partijen in overweging nemen alvorens een definitieve beslissing te nemen.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerde familierechtadvocaat voordat u bezwaar maakt tegen een OTS, zodat u op de juiste manier kunt handelen en uw belangen op een effectieve manier kunt behartigen tijdens het bezwaarproces.

Tussentijdse beëindiging van de OTS

Het is mogelijk tussentijdse beëindiging te verzoeken. Het verzoek tot beëindiging van de OTS moet goed worden onderbouwd en moet aantonen dat de omstandigheden binnen het gezin dusdanig zijn veranderd dat de maatregelen van de OTS niet langer noodzakelijk zijn voor het kind. De kinderrechter zal het verzoek beoordelen en zal mogelijk een zitting plannen waarbij beide partijen de gelegenheid krijgen om hun standpunten toe te lichten.

Schriftelijke aanwijzing 

Een schriftelijke aanwijzing is een instrument dat wordt gebruikt in het kader van een ondertoezichtstelling (OTS). Het wordt gegeven door de gezinsvoogd, die is belast met het toezicht. Een schriftelijke aanwijzing is een instructie aan de ouders of verzorgers, die verplicht zijn aan die instructie mee te werken. Zie het als een soort dwangmiddel. 

Het kan bijvoorbeeld gaan om het volgen van bepaalde therapieën, het verbeteren van de huisvestingssituatie, of het handhaven van een regelmatige schoolgang. 

Het is belangrijk voor ouders om de instructies in de schriftelijke aanwijzing op te volgen, aangezien het niet naleven ervan consequenties kan hebben voor de verdere voortgang van de OTS. Ouders hebben natuurlijk wel het recht om bezwaar te maken tegen een schriftelijke aanwijzing als zij het er niet mee eens zijn. Heeft u een schriftelijke aanwijzing ontvangen en bent u het daar niet mee eens? 

Als ouders het niet eens zijn met de aanwijzing kunnen zij de kinderrechter vragen de aanwijzing vervallen te verklaren. Ouders kunnen hun bezwaar kenbaar maken bij de Gecertificeerde Instelling en binnen 14 dagen vervolgens beroep aantekenen bij de Kinderrechter met een verzoekschrift, maar ook direct de kinderrechter verzoeken om de aanwijzing vervallen te verklaren. Het is dus belangrijk om snel hulp in te schakelen! 

Uithuisplaatsing

Uithuisplaatsing is een juridische maatregel waarbij een kind uit zijn of haar thuisomgeving wordt verwijderd en in de zorg wordt geplaatst van een (netwerk)pleeggezin, een instelling voor jeugdzorg of een andere passende setting. Uithuisplaatsing wordt overwogen en uitgevoerd als de veiligheid, of de ontwikkeling van een kind ernstig in gevaar is in de thuissituatie, en als andere maatregelen zoals ondertoezichtstelling niet hebben geholpen.

Uiteraard worden de beslissingen over een uithuisplaatsing altijd genomen door een kinderrechter. De beide ouders met gezag moeten altijd worden gehoord. De ouders behouden over het algemeen het ouderlijk gezag, maar er kunnen voorwaarden en beperkingen worden opgelegd om de situatie te verbeteren en het kind te beschermen.

Uithuisplaatsing is altijd bedoeld als een tijdelijke maatregel, met als uiteindelijk doel om het kind weer in de thuissituatie te herenigen zodra de omstandigheden dit toelaten. De ouders worden te allen tijde betrokken bij het proces en krijgen de gelegenheid om samen te werken aan het herstel van de opvoedingssituatie. De uithuisplaatsing wordt regelmatig geëvalueerd en herzien om ervoor te zorgen dat het in het belang van het kind blijft.

Het ligt voor de hand dat u het niet eens zult zijn met de beslissing uw kind uit huis te plaatsen. Vraag ons in dat geval om juridisch advies. De juridische procedure is erg vergelijkbaar met de hierboven omschreven procedures bij een Ondertoezichtstelling (OTS). De twee maatregelen worden dikwijls gelijktijdig opgelegd. 

Door tijdig op de juiste manier te handelen en door actief deel te nemen aan het proces, kunt u ervoor zorgen dat uw standpunt wordt gehoord en dat er rekening wordt gehouden met uw bezwaren bij het nemen van beslissingen over de uithuisplaatsing van uw kind. Wij kunnen u daarbij adviseren.

Onze Diensten:

Beoordeling van alimentatieverzoeken: 

Ons team evalueert nauwkeurig uw situatie en begeleidt u bij het bepalen van een eerlijke en redelijke partneralimentatieclaim.

Onderhandeling en gerechtelijke procedures: Als een minnelijke regeling niet mogelijk is, zijn we klaar om uw zaak in de rechtbank te verdedigen. We zullen assertief strijden voor uw rechten en een door u gewenste uitkomst nastreven.

Wijziging en beëindiging van alimentatie: Als uw omstandigheden veranderen, kunnen we u begeleiden bij het aanvragen van wijzigingen of beëindiging van de alimentatieverplichtingen op basis van nieuwe omstandigheden.