Het ouderschapsplan dient ten minste afspraken bevatten over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de verblijfplaats van de kinderen, de manier waarop ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke beslissingen, en de verdeling van de onderhoudskosten van de kinderen. Ook de mening van de kinderen wordt daarin betrokken. Zij kunnen ook door een rechter worden opgeroepen om in gesprek te gaan met een rechter om hun eigen mening kenbaar te maken. Doorgaans is dat alleen bij kinderen ouder dan 12 jaar.
Het doel van de verplichting tot het opstellen van een ouderschapsplan is om de ouders te stimuleren om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg en opvoeding van hun kinderen, ook na de scheiding.
Naast de verplichte elementen, kan een ouderschapsplan ook andere belangrijke afspraken bevatten, zoals:
- Communicatie tussen ouders: Afspraken over hoe ouders met elkaar zullen communiceren met betrekking tot de kinderen, inclusief de wijze van contact, het delen van belangrijke informatie, en hoe beslissingen worden genomen.
- School en buitenschoolse activiteiten: Afspraken over de schoolkeuze van de kinderen, de betrokkenheid van de ouders bij de educatieve ontwikkeling, en hoe buitenschoolse activiteiten worden georganiseerd en gefinancierd.
- Vakanties en feestdagen: Regelingen met betrekking tot de verdeling van vakanties, feestdagen en speciale gelegenheden, zodat beide ouders voldoende tijd kunnen doorbrengen met de kinderen.
- Medische zorg: Afspraken over de medische zorg, inclusief de verdeling van de verantwoordelijkheden, toestemming voor medische behandelingen, en het delen van medische informatie.
- Flexibiliteit en aanpassing: Een clausule die aangeeft hoe het ouderschapsplan kan worden aangepast en gewijzigd wanneer de omstandigheden veranderen, en hoe geschillen worden opgelost als de ouders het niet eens kunnen worden.
Het is van belang dat het ouderschapsplan op een evenwichtige manier rekening houdt met de behoeften van de kinderen en de wensen van beide ouders, zodat het bijdraagt aan een positieve en stabiele opvoedingssituatie voor de kinderen na de scheiding.