Na 1 juli 2021 wordt het gezag bij de geboorte van een kind automatisch geregeld, zelfs als de ouders niet getrouwd zijn. Dit betekent dat zowel de moeder als de vader automatisch gezag hebben over het kind, zonder dat daarvoor verdere juridische stappen nodig zijn. Deze regeling is bedoeld om het proces te vereenvoudigen en om de betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding en verzorging van het kind te waarborgen, ongeacht hun huwelijksstatus. Het doel van deze regelingen is om het belang van het kind te waarborgen en om beide ouders gelijke rechten en verantwoordelijkheden te geven met betrekking tot de opvoeding en verzorging van het kind, vanaf het moment van geboorte.
Erkenning gebeurt bij de gemeente, het gezag vraag je aan bij de rechtbank. Dat zijn dus twee verschillende zaken. Ale je samen de erkenning hebt geregeld, betekent dat niet dat je ook automatisch gezamenlijk gezag deelt over de kinderen.
In het ouderschapsplan moeten afspraken worden opgenomen over onder andere de kosten voor de kinderen, hun hoofdverblijfplaats en een omgangsregeling. Heeft de andere ouder geen gezag dan is een ouderschapsplan niet vereist. Wel is het zo dat de beide ouders recht hebben op contact, informatie en omgang met de kinderen. Wat veel mensen niet weten is dat een kind ook een wettelijk recht heeft op omgang met zijn beide ouders. De rechter is verplicht omgang met beide ouders te bevorderen, ook als de situatie na de verbreking samenwoning complex is.