Skip to content

Kinderalimentatie

Het onderwerp kinderalimentatie is erg in beweging geweest de laatste jaren. Welk bedrag ouders voor de kinderen moeten bijdragen kan ingewikkeld zijn. De rechtspraak heeft geprobeerd die berekening steeds verder te vereenvoudigen ter voorkoming van eindeloze discussies en procedures tussen ouders.
Rechters hanteren in de meeste gevallen dezelfde beleidsnormen, uit Het rapport Alimentatienormen. Het doel van dit rapport is om ervoor te zorgen dat overal in het land op dezelfde manier alimentatie wordt berekend. Dit zorgt voor betere voorspelbaarheid, rechtsgelijkheid en (dus) een grotere acceptatie. 

Wanneer moet ik kinderalimentatie betalen?

Ouders zijn verplicht om financieel bij te dragen aan de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat gebeurt in de vorm van een maandelijkse onderhoudsbijdrage aan de andere ouder, waar de kinderen hun hoofdverblijf hebben. Die verplichting is er voor iedere ouder, ook als er geen sprake is geweest van een huwelijk of samenwonen. Zij hebben (juist na de scheiding) allebei een eigen aandeel in de verzorging van de kinderen. Dat aandeel is echter meestal niet aan elkaar gelijk. Dat zijn factoren die de hoogte van de onderhoudsbijdrage van iedere ouder allemaal beïnvloeden.  Uw advocaat kan een persoonlijke alimentatieberekening voor u maken.

Alimentatieberekening

Wij beschikken over de meest recente expertise om een alimentatie berekening te maken. Belangrijk is het voormalig gezinsinkomen en het huidige inkomen van beide ouders. Wij vragen dan ook altijd om uw inkomensgegevens en die van uw (ex)partner. Daarna maken wij op basis van die gegevens de berekening. Natuurlijk kunnen ouders in onderling overleg ook andere afspraken maken en van de berekening afwijken. Misschien wilt u samen wel een hele andere financiële regeling afspreken. Alles kan en alles mag, zolang u het er maar met elkaar over eens wordt. Wij hanteren dezelfde richtlijnen als de rechtbank en gebruiken hetzelfde rekenprogramma.

Wie is onderhoudsplichtig?

Juridische ouders zijn dus altijd onderhoudsplichtig, ook als er geen omgang met het kind is, en ook als de andere ouder eenhoofdig gezag heeft gekregen. Omgang en gezag spelen dus geen rol. Deze onderhoudsplicht aan de andere ouder duurt tot het kind 18 is.

Wie ontvangt de kinderalimentatie?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, heeft de ouder waar het kind officieel zijn hoofdverblijfplaats heeft meestal behoefte aan kinderalimentatie. Bij minderjarige kinderen ontvangt de ouder de kinderalimentatie. Vanaf de 18e verjaardag wordt het kind zélf de alimentatiegerechtigde. Er bestaat niet zoiets als één vast bedrag voor iedereen. De kinderalimentatie verschilt van geval tot geval. 

Jongmeerderjarigen

De onderhoudsverplichting stopt niet bij 18 jaar. Alhoewel in de meeste gevallen dan geen bijdrage meer hoeft te worden voldaan aan de andere ouder.  Daarna bestaat de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar. Kinderen van 18-21 jaar kunnen aan hun ouders vragen om een bijdrage in die kosten, tenzij ze in staat worden geacht om in hun eigen levensonderhoud te voorzien omdat ze full time werken. Ouder betalen aan hun kinderen zelf, niet langer aan de andere ouder. Ouders kunnen op dit punt echter wel andere afspraken maken.

Wat is de hoogte van de onderhoudsplicht?

Voor het bepalen van de kosten van het kind of de kinderen is het uitgangspunt: de levensstandaard van het kind op het moment dat de ouders nog bij elkaar waren. Het idee daarachter is dat het kind er financieel niet de dupe van mag worden dat zijn ouders uit elkaar gaan. Om te bepalen of en hoeveel een ouder aan kinderalimentatie moet voldoen, zal de rechter een driestappenplan volgen:

  1. De rechter stelt de financiële behoefte van het kind vast. Hoeveel heeft het kind nodig?
  2. Daarna stelt hij de draagkracht van de ouders vast. Hoeveel kunnen de ouders betalen?
  3. Hoeveel moeten beide ouders – gelet op hun draagkracht – naar rato bijdragen aan de kosten van de kinderen.

Kan de kinderalimentatie wijzigen?

Ja dat kan. Bijvoorbeeld als het inkomen fors is gewijzigd, bijvoorbeeld wegens ontslag of arbeidsongeschiktheid. Of er zijn gewijzigde omstandigheden waardoor de behoefte van het kind is gestegen zoals, bijzondere ziektekosten, een duurdere privéschool of andere hoge uitgaven.

Diegene die een wijziging wilt doorvoeren zal een verzoek aan de rechtbank moeten richten. Uiteraard pas als onderling overleg niet heeft geleid tot een oplossing.  De rechter zal dan beoordelen of er daadwerkelijk gewijzigde omstandigheden zijn, op grond waarvan een nieuwe berekening gemaakt moet worden. Pas op: de wijziging gaat meestal pas in per datum dat er een officieel verzoek bij de rechtbank is ingediend. Als zich een grote wijziging voordoet, is het dus van belang snel te schakelen. Reynaerde Advocaten kan met spoed een wijzigingsverzoek voor u indienen.