Het is helaas onze ervaring dat de meeste mensen toch denken dat ze wel weten wat er in de wet staat, dat ze wel weten wat de politie wel en niet mag doen, kortom dat ze wel weten waarover ze praten. Achteraf blijkt dat bijna nooit waar te zijn. Dat klinkt bot, maar we zeggen het maar zoals het is. En als ze dan praten met de politie, dan loopt het vaak verkeerd af.
Hoe zit dat met uw kennis van het strafrecht en het strafprocesrecht? Weet u precies wanneer is er sprake van “zelfverdediging” en wanneer toch niet? Welke woorden een bedreiging zijn en welke woorden toch niet? Wanneer je medeplichtig bent en wanneer niet? Of je je schuldig kan maken aan openlijke geweldpleging als je zelf geen geweld hebt gepleegd? Of je al een winkeldiefstal kan hebben gepleegd terwijl je nog niet voorbij de kassa bent? En waar houdt de vrijheid van meningsuiting op en waar begint de belediging? Kan duwen mishandeling zijn? Als je helemaal ten onrechte wordt aangehouden, mag je je daartegen verzetten? Als de politie je een bevel geeft, moet je dat opvolgen? Ben je verplicht DNA af te staan? Mag je een huiszoeking weigeren? Is het verstandig om een beroep te doen op het zwijgrecht? Of is een beroep op het zwijgrecht juist zeer schadelijk (bijvoorbeeld bij de verdenking van witwassen of een beroep op zelfverdediging)?
Afijn, we kunnen pagina’s vullen met voorbeelden. Allemaal situaties waarbij u toch echt een ervaren advocaat nodig heeft om u goed voor te lichten over uw rechtspositie. Voordat u een verklaring aflegt.
De regels zijn altijd dezelfde, maar uw situatie is altijd uniek. Een detail kan een groot verschil maken. Daar zijn wij op gespitst.
Kortom: u heeft altijd een strafrechtadvocaat nodig bij uw eerste contact met de politie. Wij helpen u graag.