Skip to content

Politieverhoor

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie “soorten” strafbare feiten: zeer ernstige strafbare feiten (A-zaken), ernstige strafbare feiten (B-zaken) en andere strafbare feiten (C-zaken). Als de politie de jongere van een zeer ernstig strafbaar feit verdenkt, komt er altijd een advocaat op het politiebureau, ongeacht de leeftijd. Als de jongere tussen de 12 en de 15 jaar is en de politie verdenkt hem of haar van een ernstig strafbaar feit, dan komt er ook altijd een advocaat. De jongere kan geen afstand doen van het recht op een advocaat. Is de jongere 16 of 17 jaar, dan mag hij bij ernstige strafbare feiten zelf kiezen of hij met een advocaat wil praten. Wordt de jongere verdacht van een minder ernstig strafbaar feit, dan mag de jongere ongeacht de leeftijd zelf kiezen of hij of zij met een advocaat wil praten.

De jongere heeft niet alleen recht op bijstand van een advocaat voorafgaand aan het verhoor (consultatiebijstand), maar heeft ook recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor (verhoorbijstand). De verhoorbijstand mag ook worden gegeven door een vertrouwenspersoon. Dat kunnen de ouders (of 1 ouder) zijn, maar ook iemand anders die de jongere vertrouwt. Tijdens het verhoor kan de jongere een verklaring afleggen of zich beroepen op zijn zwijgrecht. Wat in de zaak van uw kind goed is om te doen, is iets wat wij als advocaten uitgebreid met uw kind zullen bespreken voorafgaand aan het verhoor. Uw kind gaat dus altijd goed voorbereid het verhoor in en heeft bijstand van een van onze gespecialiseerde, ervaren jeugdstrafrechtadvocaten. 

Een jongere verblijft op het politiebureau in een cel van het cellencomplex. De jongere heeft er in de meeste gevallen recht op bezoek te ontvangen van zijn ouders en zijn advocaat. Een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming komt ook altijd langs om te spreken met de jongere over hoe het gaat, thuis en op school. De Raad voor de Kinderbescherming wil ook graag met u als ouders spreken. De Raad bekijkt of er zorgen zijn over uw kind, en adviseert de rechter ook over de beste manier om de zaak af te doen. 

Zoals gezegd is het uitgangspunt van politie en Openbaar Ministerie tegenwoordig dat de jongere de inverzekeringstelling thuis mag doorbrengen, tenzij er redenen zijn die zich daartegen verzetten. 

Wat gebeurt er na het verhoor?

In sommige gevallen mag een jongere na het verhoor door de politie naar huis. Dat is in ieder geval zo als de jongere is uitgenodigd voor het verhoor door de politie, en niet is aangehouden. Ouders moeten hun kind dan komen ophalen van het politiebureau. Er zijn daarna verschillende vervolgstappen mogelijk. Soms besluit het Openbaar Ministerie de jongere niet verder te vervolgen en de zaak te seponeren. Dit heet een sepot. De jongere krijgt daarover vanzelf een brief thuis van het Openbaar Ministerie. Het is ook mogelijk dat de officier van justitie de jongere (per brief) uitnodigt voor een zogeheten OM zitting. De jongere moet dan met zijn ouders en zijn advocaat bij de officier van justitie komen, die bijvoorbeeld een taakstraf kan opleggen. Wij kunnen uw kind bijstaan voorafgaand en tijdens de OM zitting, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en weet hoe de procedure in zijn werk gaat. 

In sommige gevallen, en dan gaat het vaak om de ernstiger zaken, krijgt een jongere een dagvaarding om voor de kinderrechter bij de rechtbank te verschijnen. Ook dan kunnen wij uw kind bijstaan, om te zorgen voor het best mogelijke resultaat. 

Als een jongere is aangehouden, heeft de politie zes uur de tijd om een verhoor te doen. Daarna moet een jongere in vrijheid worden gesteld, of in verzekering worden gesteld. De inverzekeringstelling kan maximaal drie dagen duren. De jongere blijft dan op het politiebureau en slaapt daar ook. Tijdens deze drie dagen kan een jongere in vrijheid worden gesteld. Als de officier van justitie vindt dat een jongere nog niet naar huis kan, komt er een vordering inbewaringstelling. De jongere wordt dan voor de kinderrechter-commissaris geleid, die beslist of de jongere nog langer vast moet blijven zitten.