Skip to content

Uithuisplaatsing

Soms is enkel een OTS niet genoeg, en is de Raad voor de Kinderbescherming van mening dat een minderjarige niet thuis kan blijven wonen. Dan wordt er een verzoek tot uithuisplaatsing (UHP) ingediend. Ook dit verzoek moet altijd worden getoetst door de kinderrechter tijdens een zitting. Het is belangrijk dat u daar naartoe gaat, en dat u bijstand hebt van een gespecialiseerde jeugdrechtadvocaat.

Wanneer kan een UHP worden opgelegd?

Een uithuisplaatsing (UHP) kan worden opgelegd indien dit noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige, of als het nodig is de geestelijke of lichamelijke gesteldheid van de minderjarige te onderzoeken (artikel 1:265b BW). 

Zowel de Raad voor de Kinderbescherming als een gecertificeerde instelling (zoals Jeugdbescherming) als het Openbaar Ministerie kan een UHP verzoeken. Een UHP gaat altijd samen met een OTS. 

Meer informatie over de UHP vindt u hier: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/uithuisplaatsing-en-terugplaatsing/info-voor-ouders/

Een UHP is ingrijpend, omdat het betekent dat uw kind (tijdelijk) niet meer thuis woont. Uw kind kan worden geplaatst in een pleeggezin, een opvangtehuis of bij familie. Het is een maatregel die niet zomaar kan worden opgelegd, en door de verzoekende partij goed moet worden onderbouwd. 

Er kan ook een verzoek tot gesloten UHP worden ingediend. In dat geval gaat uw kind naar een gesloten instelling, waar hij hulp krijgt. Gesloten UHP is niet bedoeld als straf, maar wordt soms wel zo ervaren.  

Wat als ik het niet eens ben met een (verzoek tot) UHP?

Als u het niet eens bent met een (verzoek tot) UHP, is het belangrijk dat u snel contact met ons opneemt. Wij kunnen u bijstaan in het gehele proces en een verweerschrift opstellen voor de zitting bij de kinderrechter. Dat betekent dat wij de kinderrechter zullen vragen de UHP af te wijzen. Ook kunnen we vragen de UHP voor een kortere periode toe te wijzen, of UHP bij bijvoorbeeld familie bewerkstelligen in plaats van in een instelling.

Rechtsbescherming

Als ouders heeft u het recht gehoord te worden door de kinderrechter. Het is belangrijk dat u daar gebruik van maakt. Wij kunnen u daarin bijstaan. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen ook gehoord worden door de kinderrechter. De kinderrechter vindt het belangrijk ook goed te luisteren en stil te staan bij wat het kind zelf wil. Als u het niet eens bent met de uitspraak van de kinderrechter, bestaat er de mogelijkheid tot hoger beroep. Ook daarmee kunnen we u vanzelfsprekend helpen.