Skip to content

Gezagsbeëindiging

Gezagsbeëindiging is de meest ingrijpende maatregel die in het civiele jeugdrecht kan worden opgelegd. Het betekent dat  u het gezag over uw kind(eren) kwijtraakt. Een gecertificeerde instelling als Jeugdbescherming of het Leger des Heils krijgt het gezag over uw kind(eren). Zij mogen dan de belangrijke beslissingen over uw kind(eren) nemen, bijvoorbeeld over inschrijving voor een school, een geneeskundige behandeling, het aanvragen van een paspoort, het reizen naar het buitenland. Ook besluiten zij hoe vaak u omgang met uw kind(eren) mag blijven hebben. U heeft wel recht op informatie en contact. Maar alleen als dit veilig genoeg kan voor uw kind. Uw kind woont niet meer thuis, maar wordt opgevoed in een pleeggezin, gezinshuis of op een andere plek.

Het gezag is in handen van iemand anders dan de ouders, namelijk een voogd. Een voogd werkt meestal bij een gecertificeerde instelling. Het kan echter ook een pleegouder zijn of iemand uit de familie.U heeft zelf niet veel meer over uw kind(eren) te zeggen. Wij begrijpen dat dat mentaal zwaar voor u is. 

Gezagsbeëindiging wordt niet zomaar uitgesproken door de kinderrechter. Het wordt enkel uitgesproken als vaststaat dat u niet meer de zorg voor uw kind(eren) kunt dragen, ook niet in de toekomst (artikel 1:266 BW). 

Indien ouders gezamenlijk het gezag uitoefenen, wordt na beëindiging van het gezag van één van de ouders, het gezag voortaan door de andere ouder alleen uitgeoefend. 

Wat als ik het niet eens ben met een (verzoek tot) gezagsbeëindiging?

Als u het niet eens bent met een (verzoek tot) gezagsbeëindiging, is het belangrijk dat u snel contact met ons opneemt. Wij kunnen u bijstaan in het gehele proces en een verweerschrift opstellen voor de zitting bij de kinderrechter. 

Rechtsbescherming

Onze gespecialiseerde jeugdrechtadvocaten kunnen u vanzelfsprekend bijstaan in deze procedure. Het is belangrijk dat u spoedig contact met ons opneemt, zodat we de zaak goed met u kunnen voorbereiden. Het is ook belangrijk dat u op de zitting verschijnt, dat u uw verhaal vertelt, en dat de rechter uw verhaal meeneemt in de beslissing. Het recht op omgang met uw kind(eren), ook na de gezagsbeëindiging, is iets waar wij u ook mee kunnen helpen. Wij weten wat belangrijk is om in te brengen in de procedure, en kennen de laatste jurisprudentie. Het belang van u en uw kind staan voorop, dat begrijpen wij. 


Wanneer u het niet eens bent met de uitspraak van de kinderrechter, bestaat er de mogelijkheid van hoger beroep bij het Gerechtshof. Ook daarmee kunnen we u vanzelfsprekend helpen. Als er een gezagsbeëindiging is uitgesproken, kunt u de rechtbank op een gegeven moment ook verzoeken u weer in het gezag te herstellen (artikel 1:277 BW).