Skip to content

Wet Zorg en Dwang (WZD)

Het kan voorkomen dat een persoon met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke beperking ook een psychische stoornis heeft of ontwikkelt, of dat iemand met een psychische stoornis ook een verstandelijke beperking blijkt te hebben of aan dementie lijdt. In dat geval is sprake van multiproblematiek.
Voor de groep mensen met een verstandelijke beperking en voor psychogeriatrische patiënten – denk aan mensen met dementie – is een aparte wet in het leven geroepen, namelijk de Wet zorg en dwang (Wzd).

Ook deze groep mensen kan te maken krijgen met een gedwongen opname die vraagt om een rechterlijke beslissing. Ook in deze zaken kan mw. mr. Paulien Figge u bijstaan. 

Wet zorg en dwang: onvrijwillige zorg

De Wet zorg en dwang (Wzd) regelt dat aan iemand met een psychogeriatrische stoornis of een verstandelijke beperking tegen zijn wil zorg verleend kan worden als dat nodig is om te voorkomen dat diegene zichzelf of iemand anders ernstig benadeelt. Dit wordt onvrijwillige zorg genoemd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om personen met dementie, met het syndroom van Korsakov of de ziekte van Huntington.