U heeft recht op deskundige rechtsbijstand en ondersteuning. Denk bijvoorbeeld bij het doen van aangifte of tijdens het strafproces. Wij kunnen u daarin begeleiden en zorgen dat u gebruik kunt maken van uw rechten. Wij houden contact met het Openbaar Ministerie en met de politie.
Als slachtoffer kunt u zich voegen in het strafproces dat tegen verdachte wordt gehouden. Op deze manier kunt u samen met uw advocaat in het strafproces de schade verhalen op de verdachte. De rechter zal dan uitspraak doen tijdens de zitting tegen verdachte en ook of u in aanmerking komt voor toewijzing van schadevergoeding. Ook letselschade kan worden vergoed.
Als slachtoffer kunt u aanspraak maken op vergoeding van uw schade. Samen met u inventariseren wij waar uw materiële en immateriële schade uit bestaat en hoe deze terug te vorderen van de dader. Voorbeelden van materiële schade zijn: kosten van huishoudelijke hulp, aanpassing aan de woning, kosten als gevolg van studievertraging, derving van inkomsten en kapotte kleding of huisraad. Immateriële schade is beter bekend als smartengeld of affectieschade. Ook deze schade kan op de dader worden verhaald. Voor alle vormen van schade geldt dat deze goed onderbouwd moet worden. Wij adviseren u hierover.
Wij kunnen uw verzoek om schadevergoeding indienen en u eveneens begeleiden bij het gebruik maken van uw spreekrecht tijdens de zitting.
Voor bepaalde ernstige misdrijven is het mogelijk dat u als slachtoffer een persoonlijk gesprek krijgt met de officier van justitie; onze advocaten kunnen u daarover informeren.
Alleen bij bepaalde delicten is het mogelijk dat u als slachtoffer spreekrecht krijgt tijdens de zitting voor de rechter. Ook is in bepaalde gevallen mogelijk dat u een schriftelijke slachtofferverklaring laat opmaken welke tijdens de zitting wordt voorgelezen of wordt toegevoegd aan uw dossier.
Het kan gebeuren dat u als slachtoffer tevens als getuige moet worden gehoord. Ook dan heeft u recht op bijstand van uw advocaat. Wij bereiden dit verhoor met u voor en gaan mee naar het verhoor.
De zitting in de rechtbank kan een stressvolle situatie zijn. Het wel of niet aanwezig zijn van de verdachte, persaandacht, toeschouwers, allerlei factoren die confronterend kunnen zijn. Onze slachtofferadvocaten informeren u altijd over uw rechten en de mogelijkheden rondom de zitting. Daarbij bereiden we u voor op de mogelijke scenario’s en besluiten we samen met u wie het woord voert.
Een advocaat waakt over de rechtspositie van het slachtoffer en zorgt er zoveel mogelijk voor dat waarheidsvinding kan plaatsvinden. Naast de bijstand in de strafprocedure staat de advocaat ook slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven bij in het civiele recht, bijvoorbeeld bij het krijgen van een schadevergoeding of het eisen van een contact- en/of locatieverbod.
Wij nemen u werk uit handen, geven u concrete adviezen en treden op als uw juridische vertegenwoordiger op zitting. Als specialisten in strafzaken weten wij dat het strafrecht niet voor ieder leed en alle aangebrachte schade de juiste en beste oplossing biedt. Wij zullen indien nodig en wenselijk u daarom tevens verwijzen naar hulpverleners.